50'den fazla kripto para borsasına engelleme

Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye’de izni olmadan faaliyet gösteren 50’den fazla kripto para borsasına erişim engeli getirdi. Listede tanınmış şirketler de yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
50'den fazla kripto para borsasına engelleme

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye’de izinsiz faaliyet yürüten kripto para borsalarına yönelik erişim engeli kararını açıkladı. SPK tarafından yayımlanan haftalık bültenle duyurulan karar kapsamında, 108 internet sitesine erişim engeli getirildi. Bu sitelerden 50’den fazlasını kripto para borsaları oluşturdu.

SPK, bu platformların Türkiye’de yetki almadan hizmet sunduğunu, Türkçe dil desteği ile reklam ve tanıtım faaliyetlerinde bulunduğunu belirtti. Ayrıca, söz konusu borsaların yurt dışından Türk yatırımcılara kaldıraçlı işlem seçeneği sunduğu tespit edildi.

TANINMIŞ ŞİRKETLER DE KAPSAMDA

Erişim engeli getirilen borsalar arasında MEXC, Poloniex, Bitmex, Phemex, Bitrue, Coinw, Deribit ve Coinex gibi sektörde tanınan platformlar da bulunuyor. Bu şirketlerin izinsiz olarak Türkçe hizmet sağladıkları ve reklam faaliyetleri yürüttükleri ifade edildi.

TEMMUZ AYINDA YASAL ÇERÇEVE OLUŞTURULDU

Türkiye’de kripto varlık piyasalarına yönelik ilk yasal düzenleme, Temmuz 2024’te yürürlüğe girdi. "Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile SPK, bu piyasaları düzenleme ve denetleme yetkisine sahip oldu. Yasal çerçeveyle, kripto para borsalarının SPK'den faaliyet izni alması zorunlu hale getirildi.

Kanun kapsamında, Türkiye’de iş yeri açmak, Türkçe internet sitesi oluşturmak, kripto varlık hizmetlerini doğrudan veya yerel kişi ve kurumlar aracılığıyla tanıtmak ve pazarlamak faaliyet olarak kabul ediliyor. Yabancı kripto borsalarına, Türkiye’deki faaliyetlerini düzenlemeleri için 3 aylık geçiş süreci tanındı.

BAŞVURU YAPAN ŞİRKETLERİN DURUMU

SPK verilerine göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılığı için başvuru yapan 77 şirket bulunuyor. Ancak, 14 şirket faaliyetlerini durdurduğunu bildirirken, 64 şirketin başvurusu işleme alınmadı ya da işlemden kaldırıldı.

SPK, herhangi bir kripto varlık hizmet sağlayıcısının “faaliyette bulunanlar” listesinde yer almasının, ilgili mevzuata göre yetkilendirildiği anlamına gelmediğini vurguladı. Bu şirketlerin, mevzuat yürürlüğe girdikten sonra yetkilendirme için ayrıca başvuru yapmaları gerekiyor.

Yorumlar