Bankalarda 'Bu para nereden' dönemi başladı iddiası yalanlandı

Bankalarda 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle para yatırmak isteyen vatandaşlardan, "Paranın kaynağını gösterecek resmi belge ibrazı" istenecek.

Bugün haber merkezlerine düşen bir iddiaya göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiye yönelik mücadelede önemli bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Bankalarda nakit para yatırma ve çekme işlemleri için denetimlerin artırılması amacıyla tüm bankalara yeni talimatlar gönderildi. Bu kapsamda, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren nakit işlemlerin kaynağını resmi belgelerle kanıtlama zorunluluğu uygulanmaya başlayacak.

Türkiye genelindeki 81 ilde, banka çalışanları bu düzenlemenin hayata geçirilmesi için aktif bir rol üstlenecek. Nakit para işlemi gerçekleştiren müşterilerden, işlemin kaynağına ve kullanım amacına dair bilgi ve belge talep edilecek. Bu belgeler, paranın kaynağını açıklamayan işlemleri engellemeyi hedefliyor.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, vatandaşların bu süreçte gereken belgeleri eksiksiz şekilde hazırlaması gerektiğini belirtti. "Döviz bozdurma fişi, altın satış faturası, araç veya konut satış belgeleri gibi dokümanlar işlemler sırasında sunulmalı. Bu belgeler olmadan işlem yapmak isteyenler detaylı incelemeye alınacak." açıklamasında bulundu.

İddia kısa süre içerisinde yalanlandı.

MASAK'TAN YALANLAMA 

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), sosyal medyada yayılan "1 Ocak 2025'ten itibaren bankalarda nakit yatırma ve çekme işlemleri sırasında belge istenecek" iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kurum, bu tür bir uygulamanın yürürlüğe gireceği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

MASAK, kayıt dışı ekonomi, suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadele çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini vurguladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Ekonomik faaliyetlerde nakit kullanımının azalması bu açıdan arzulanan bir durum iken, Başkanlığımızca 1 Ocak 2025'ten itibaren bankalara nakit yatırılması veya bankalardan nakit çekimi sırasında dayanak belge istenmesi yönünde bir uygulama başlatılması söz konusu değildir."

KAYIT DIŞI EKONOMİYE KARŞI ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Açıklamada ayrıca, kayıt dışı ekonomiyi önlemek amacıyla yürütülen faaliyetlere dikkat çekildi. MASAK, bu çerçevede alınan önlemlerin ekonomik sistemin daha şeffaf ve güvenilir hale getirilmesi amacı taşıdığını ifade etti. Ancak nakit işlemlerde dayanak belge talebiyle ilgili bir düzenlemenin olmadığı özellikle belirtildi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu, kamuoyunda yanlış anlaşılmalara yol açan bilgilerin dikkate alınmaması gerektiğini belirterek, resmi açıklamalar dışında yayılan haberlere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı. MASAK'ın ekonomik düzeni koruma amacıyla geliştirdiği tedbirlerin yanı sıra, bilgi kirliliğiyle mücadelede de kararlı bir duruş sergilediği ifade edildi.

Altın fiyatları tutulamıyor rekor üstüne rekor THY Rize ve Trabzon seferleri iptal Sosyal medyadan taciz mesajına emsal karar Hisseli tapuların satışında 90 gün şartı Sırrı Süreyya Önder'e ikinci cerrahi müdahale 5 dakikalık şarjla 520 kilometrelik yol