Borsa ve Kripto Vergisi alınmayacak
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, borsa ve kripto paralarla ilgili vergi düzenlemelerinin şu an gündemlerinde olmadığını ve 2023 yılı içinde yeni bir vergi paketinin planlanmadığını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hükümetin bu yıl içinde yeni bir vergi paketi hazırlamayı planlamadığını ifade etti. Borsa ve kripto paralarla ilgili vergi düzenlemelerinin gündemde olmadığını vurgulayan Yılmaz, genel vergi oranlarında da değişiklik beklenmemesi gerektiğini belirtti.
YENİ VERGİ PAKETİ YOK
Geçen yasama yılında hükümet tarafından bir vergi paketi yasalaştırılmıştı. Ancak o dönemde gündeme gelen borsa işlemlerine yönelik vergi ve kripto para işlemlerine yönelik vergi düzenlemeleri daha sonra paketten çıkarılmıştı. 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama döneminde hükümetin vergi düzenlemeleri üzerinde çalışmayı sürdürmesi bekleniyor. Ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Bloomberg ile yaptığı röportajda, "Borsa vergisi gündemimizde yok. Bir dönem tartışıldı ve gündemimizden düşmüş oldu" diyerek borsa vergisinin artık planlanmadığını açıkladı. Kripto paralarla ilgili vergi düzenlemelerinin de gündemlerinde olmadığını ifade etti.
Yılmaz, "Önümüzdeki süreçte esas konumuz, istisna ve muafiyetleri daraltmak. Bundan sonra genel vergi oranlarında çok değişiklik beklememek gerekir." dedi. Ayrıca bu yıl yeni bir vergi paketi çıkarmayı planlamadıklarını belirtti.
ENFLASYON MUHASEBESİ KARARI YIL SONUNDA NETLEŞECEK
Piyasalarda bir süredir hükümetin bankalar ve finans kuruluşlarının 2025’te geçmeyi planladığı enflasyon muhasebesinin ertelenebileceği tartışmaları devam ediyor. Yılmaz, bu konuya ilişkin olarak "2026’da bu tartışma gündemden düşmüş olacak." dedi. Yılmaz, 50 milyon TL’nin altındaki KOBİ’ler için enflasyon muhasebesi uygulamasının ertelendiğini hatırlatarak, yatırımların olumsuz etkilenmemesi adına bir çalışma yürütüldüğünü ve gerektiğinde sonbaharda bir kanuni düzenleme yapabileceklerini belirtti.
Finans kuruluşlarıyla ilgili kararın ise yıl sonunda netleşeceğini söyledi. "Hazine ve Maliye Bakanlığımız, alternatif çözümler üzerinde çalışıyor." ifadesini kullanan Yılmaz, yatırımları gözeten adımların atıldığını vurguladı.
KÖİ PROJELERİNDE TL FORMÜLÜ GÜNDEMDE YOK
Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinin dövizle yapılmasının bütçe üzerinde yarattığı yük zaman zaman tartışılıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KÖİ projelerinin yalnızca finansal değil, ekonomik olarak da değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. "Bu projeleri yatırım maliyetlerinin düşük olduğu dönemlerde hayata geçirdik. Keşke daha fazlasını yapsaydık." diyen Yılmaz, bu tür sözleşmelerin TL’ye çevrilmesinin şu an gündemde olmadığını belirtti.
ENFLASYON VE FAİZLER DÜŞECEK
Yılmaz, TL’nin aşırı değerli olduğu tartışmalarına da değindi. "Enflasyonla mücadele eden ülkelerde milli paranın güçlenmesi doğaldır." diyen Yılmaz, Merkez Bankası'nın manipülatif olaylara müdahale etmesinin görevleri arasında olduğunu hatırlattı. "İhracatımız artıyor, ithalatımız azalıyor, hizmet gelirlerimiz artıyor. Cari dengemiz iyileşiyor." dedi ve enflasyonun düşmesiyle TL’deki değerlenme tartışmalarının da sona ereceğini belirtti.
Geçtiğimiz hafta Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada "Amacımız orta vadede hem enflasyonu hem de faizleri düşürmek." diyen Yılmaz, Fed kararları sonrası Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığına vurgu yaptı. "2013’te enflasyon ve faizler tek haneliydi, tekrar böyle bir tabloyu hedefliyoruz." dedi ve bu sürecin önümüzdeki dönemde devam edeceğini ifade etti.
ENFLASYON VE BÜYÜME DENGESİ
Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında 2025 yılı için belirlenen %4 büyüme ve %17,5 enflasyon hedeflerinin birlikte nasıl gerçekleşebileceği sorusuna yanıt veren Yılmaz, "Enflasyonun düşüşü, geleceğe dair güveni artırıyor ve büyümeyi destekliyor." dedi. Büyümenin kompozisyonunun da önem taşıdığını belirten Yılmaz, "İç talep ağırlıklı büyüme enflasyonist olur, ancak yatırım, üretim ve ihracat odaklı büyüme enflasyonist olmaz." ifadelerini kullandı.
Dünyada faiz oranlarının düşmesi ve emtia fiyatlarının ılımlı seyretmesiyle Türkiye’nin büyümesinin desteklenebileceğini belirten Yılmaz, dış talep kanalıyla da bu büyümenin güçleneceğini vurguladı.
SWAP KANALLARI VE AÇIĞA SATIŞ YASAĞI
Londra ile swap kanallarının tekrar açılması konusunda hükümetin değerlendirme yaptığını belirten Yılmaz, finansal istikrarın korunması amacıyla temkinli hareket edildiğini söyledi. "Şartlar oluşunca bu çalışmalar tamamlanacaktır." diyen Yılmaz, borsada açığa satış yasağının da ilgili kurumlarca değerlendirildiğini belirtti.