BYD'nin 7 bin aracını taşıyan gemi Türkiye'de
Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, 7 bin araç taşıyan "BYD CHANGZHOU" gemisiyle Kocaeli'deki Safiport Limanına ulaştı. Türkiye'ye yönelik yatırımlarını sürdüren Çinli otomotiv firmaları, yerli üretim için çalışmalarını hızlandırıyor.
Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, 7 bin araç taşıyan "BYD CHANGZHOU" isimli gemisiyle Türkiye'ye yeni bir sevkiyat gerçekleştirdi. 25 Şubat'ta Çin’in Ningbo Limanı’ndan yola çıkan araç taşıma gemisi, yaklaşık 39 günlük deniz yolculuğunun ardından Kocaeli’nin Derince ilçesindeki Safiport Limanına demir attı.
Araç taşıma kapasitesiyle dikkat çeken "BYD CHANGZHOU" isimli gemi, 199,9 metre uzunluğa ve 38 metre genişliğe sahip. 69 bin 250 brüt tonaj ve 21 bin 400 net tonaj kapasitesi bulunan gemi, geniş çaplı otomobil sevkiyatları için tasarlandı. Çift yakıtlı tahrik sistemine sahip olan gemi, sıvılaştırılmış doğalgaz kullanarak çalışıyor.
TÜRKİYE'YE YATIRIM HAZIRLIKLARI HIZLANDI
7 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeyle Çin’den ithal edilen araçlara yüzde 40 ek vergi uygulanmaya başlandı. Bu kararın ardından Çinli elektrikli araç üreticileri, Türkiye’de yatırım yapma yönünde adımlar attı. Bu kapsamda BYD, Türkiye’de fabrika kurmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Ayrıca bir diğer Çin merkezli üretici olan Chery, Samsun’da yıllık 200 bin araç kapasiteli bir fabrika kurmak üzere mutabakata vardı. Bu fabrikada yeni nesil elektrikli araçlara yönelik parçaların üretimi gerçekleştirilecek. Planlanan yatırımların toplamda 1 milyar dolar büyüklüğünde olması ve 5 bin kişiye istihdam sağlaması öngörülüyor.
BYD'DEN TÜRKİYE'YE 1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan anlaşmaya göre, şirket Türkiye'de yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırımla üretim tesisi kuracak. Yıllık 150 bin araç üretim kapasitesine sahip olacak tesis, elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobillerin üretimi için kullanılacak.
Yatırım kapsamında bir Ar-Ge merkezi de inşa edilmesi planlanıyor. Tesisin 2026 yılı sonunda faaliyete geçmesi hedeflenirken, 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanması amaçlanıyor.
BYD'NİN TÜRKİYE PAZARINDAKİ VARLIĞI ARTIYOR
BYD, Türkiye pazarındaki etkinliğini artırmak için yeni modellerini tanıtmaya devam ediyor. Mart ayında TANG modelini satışa sunan firma, şu anda Türkiye’de DOLPHIN, ATTO 3, SEAL U DM-i, SEAL U EV, HAN, SEAL AWD ve TANG olmak üzere toplam yedi farklı modeli satışa sundu. Nisan ayının ikinci yarısında DOLPHIN’in yeni donanım seviyesi Comfort, yılın üçüncü çeyreğinde ise SEALION 7 modelinin Türkiye pazarında yerini alması bekleniyor.
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, 2025 yılının ilk çeyreğinde BYD, Türkiye binek otomobil pazarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla en fazla büyüme kaydeden marka oldu.
ŞİRKETİN KÜRESEL ÜRETİM RAKAMLARI
2022 yılında fosil yakıtlı araç üretimini durduran BYD, yeni enerji araçları üretiminde önemli bir eşiğe ulaştı. Şirket, dünyada 10 milyon elektrikli ve plug-in hibrit araç üretimi gerçekleştiren ilk otomobil markası oldu. İlk 5 milyon araç üretimini 15 yılda tamamlayan şirket, sonraki 5 milyon aracı 15 ay gibi kısa bir sürede üreterek üretim hacmini hızla artırdı.
2023 yılında BYD, şarj edilebilir hibrit ve elektrikli araçlardan oluşan yeni enerjili otomobil satışlarında dünya genelinde en yüksek satış rakamına ulaştı. Şirket, geçtiğimiz yıl 4 milyondan fazla yeni enerjili otomobil satışı gerçekleştirdi.