Hava durumunda en kötüsü geliyor
En sıcak günler geliyor. Eyyam-ı Bahur denilen bu günlerde sıcaklık 40 dereceyi aşacak. Eyyam-ı bahur, yılın en sıcak günleri anlamına gelir ve temmuz sonu ile ağustos başı arasında yaşanır.
Ağustos ayının ilk haftasında İstanbul'da beklenen sıcaklık değerleri, şehir sakinlerini zorlayacak. İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, bu dönemin tarih boyunca eyyam-ı bahur olarak bilindiğini belirtti. Eyyam-ı bahur, yılın en sıcak günleri anlamına gelir ve temmuz sonu ile ağustos başı arasında yaşanır.
Prof. Dr. Toros, eyyam-ı bahur döneminin tarihsel olarak "31 Temmuz-7 Ağustos" veya "1-8 Ağustos" arasında kayda geçtiğini ifade etti. Ancak küresel ısınma nedeniyle bu tarihlerin artık değişmeye başladığını belirten Toros, "Bu sene 21 Temmuz'da küresel bir sıcaklık rekoru kırdık. Haziran ayında Türkiye sıcaklıkları uzun yıllar ortalamasına göre 3-6 derece daha sıcak geçti" dedi.
Prof. Dr. Toros, Afrika'nın kavurucu sıcaklıklarının yüksek basınç alanlarıyla kuzeye doğru hareket ettiğini ve Türkiye'yi etkisi altına aldığını belirtti. "Her son 10 yıl, önceki yıllardan daha sıcak hale gelmiş durumda. 2023 yılı da bunun bir göstergesiydi" şeklinde konuştu. Bu sıcaklıkların orman yangınları ve sağlık sorunları gibi birçok felaketi beraberinde getirdiğini de ekledi.
UZMANLARDAN UYARILAR
Meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir, eyyam-ı bahurun nemli sıcak hava dalgası olduğunu ve afet boyutunda bir sıcaklık olarak adlandırılmaması gerektiğini belirtti. "Sıcaklıklar temmuz sonu itibarıyla 2-3 derece arttı" diyen Özdemir, Marmara ve Batı Karadeniz'de salı günü yağış beklendiğini söyledi. Yerel yağışların ardından hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3-4 derece üzerinde olacağını ve metropollerde hissedilen sıcaklıkların daha yüksek olacağını ifade etti.
Özdemir, trafiğin ve gökdelenlerin yoğun olduğu çukur alanlarda hissedilen sıcaklıkların daha yüksek olduğuna dikkati çekti. "Metropollerde, orman az, sık binalar, şehrin çarpık kentleşmesi, bunun yanı sıra nüfusun yoğun olması, klimaların yüksek derecede çalışması gibi sebepler hissedilen sıcaklığı artıracaktır" dedi.
ORMAN YANGINI UYARISI
Afrika üzerinden gelen sıcak hava kitlesinin sera etkisine dikkat çeken Özdemir, orman yangınları konusunda halkı uyardı. "Orman yangınları çok önemli, ormanlar bizim ciğerlerimiz. Nefes alma yerlerimiz ama ormanlar ister istemez sıcak havanın etkisiyle de tutuşabiliyor. Halkımızın bu konuda çok duyarlı olması gerekli. Kesinlikle ormanlarda ateş yakılmamasını tavsiye ediyoruz" dedi.
Uzmanlar, sıcak havalarda dışarı çıkacaklara çeşitli uyarılarda bulunuyor. Yorucu işlerden kaçınılması, gölgelik alanlarda bulunulması ve özellikle dezavantajlı grupların bu havalardan daha fazla etkilendiği belirtiliyor. Özellikle öğle saatlerinde dışarıda fazla zaman geçirilmemesi gerektiği, vücudun güneş ışığından korunması ve yeterli sıvı alınması öneriliyor.