Kuzey Kore'den 3. Dünya Savaşı ihtimaline hazırlık: Güney ile bağlantı yollarını havaya uçurdu
Kuzey Kore, Güney Kore ile bağlantı sağlayan kullanılmayan yolların kuzey kısmını patlattı. Bu adım, Kuzey Kore'nin Güney'e karşı artan öfkesini sembolik olarak gösteriyor.
Pyongyang, 15 Ekim 2024 tarihinde, Güney Kore ile geçmişte bağlantı sağlayan ve kullanılmayan yolların kuzey kesimlerini patlattı. Bu gelişme, Kuzey Kore'nin son dönemde Güney Kore'ye karşı giderek sertleşen tutumunun bir parçası olarak değerlendiriliyor. Kuzey Kore, Güney Kore'nin Pyongyang üzerinde insansız hava araçları uçurduğu iddialarının ardından iki ülke arasında karşılıklı tehditler yaşanmıştı.
Güney Kore'nin Birleşme Bakanlığı, Kuzey Kore'nin bu patlamaları "son derece anormal" ve "geriye dönük" bir adım olarak kınadı. Bakanlık, bu eylemin önceki inter-Kore anlaşmalarını ihlal ettiğini belirtti.
GÖSTERİLİ YIKIM
Güney Kore medyası, patlamaların Kaesong kenti yakınlarında bir yol üzerinde gerçekleştiğini ve bu sırada beyaz ve gri dumanların yükseldiğini bildirdi. Kuzey Kore’ye ait kamyonlar ve iş makineleri, patlamalardan sonra yıkılan bölgedeki enkazı temizlerken görüntülendi. Ayrıca, doğu sınırında yer alan bir kıyı yolunda da dumanların yükseldiği görüldü.
2020 yılında Kuzey Kore, Güney Kore'ye ait boş bir irtibat ofisini patlatarak benzer bir mesaj vermişti. 2008 yılında da, Washington ile yapılan silahsızlanma müzakereleri sırasında ana nükleer tesisindeki soğutma kulesini havaya uçurmuştu. Bu tür kontrollü yıkımlar, Kuzey Kore'nin siyasi mesajlarını iletme taktiği olarak biliniyor.
KİM JONG UN'UN GÜNEY KORE'YE YÖNELİK SERT TUTUMU
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Ocak ayında yaptığı bir açıklamada, Güney Kore ile barışçıl birleşme hedefinden vazgeçtiğini duyurmuştu. Bu açıklama, Kuzey Kore'nin Güney'i "değişmez baş düşman" olarak nitelendirdiği bir dönemde gelmişti. Uzmanlar, Kim Jong Un'un bu sert politikasının, Güney Kore'nin bölgesel nükleer meselelerdeki etkisini azaltmayı ve ABD ile doğrudan ilişki kurmayı hedeflediğini belirtiyor.
Kuzey Kore, son dönemde Güney Kore'yi başkent Pyongyang üzerinde propaganda broşürleri taşıyan insansız hava araçları uçurmakla suçladı. Güney Kore ise bu iddialara resmi bir cevap vermedi ancak vatandaşlarının güvenliğinin tehlikeye girmesi durumunda Kuzey Kore rejiminin son bulabileceği uyarısında bulundu.
KORE YARIMADASINDAKİ GERİLİM TIRMANIYOR
Kuzey Kore’nin son dönemde artan askeri faaliyetleri ve füze denemeleri, Güney Kore ve ABD'nin askeri iş birliğini artırmasına neden oldu. Kuzey Kore, Güney Kore’yi defalarca "küle çevirmekle" tehdit etmiş ve sınırdaki askeri birliklerinin ateş açmaya hazır olduğunu belirtmişti. Kim Yo Jong, Güney Kore'nin bu tür drone faaliyetlerine devam etmesi halinde "ağır bir bedel" ödeyeceğini açıkladı.
Son haftalarda Kuzey Kore, Güney ile sınırını tamamen kapatacağını ve ön cephe savunma yapıları inşa edeceğini duyurdu. Güney Kore yetkilileri, Kuzey Kore'nin sınır boyunca anti-tank bariyerleri eklediğini ve mayın döşediğini açıkladı. Aynı zamanda, iki ülke arasındaki yolların Kuzey Kore kısmındaki demiryolu bağlantılarının da iptal edildiği bildirildi.