MEB temizlik personeli alımı 2024: 23 Eylül'de başvuru başlıyor, okullara 30 bin personel alımı yapılacak

MEB temizlik personeli alımında 30 bin kadro açıldı. Buna göre 23 Eylül 2024 Pazartesi günü başvuru başlıyor.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN Türk'te katıldığı programda eğitim sistemindeki güncel sorunlara dair açıklamalarda bulundu. Temizlik personeli eksikliği başta olmak üzere okullardaki çeşitli konulara değindi.

30 BİN İLAVE PERSONELLE TEMİZLİK SORUNU ÇÖZÜLECEK

Yusuf Tekin, okullardaki temizlik personeli eksikliğine dikkat çekerek, halen 45 bine yakın okulda kadrolu temizlik personeli bulunduğunu ve bu personellerin taşeron olarak istihdam edildiğini söyledi. Taşeronların kadroya geçirilmesi sonrasında bazı sorunlar yaşandığını belirten Tekin, bu sorunların çözümü için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte yeni bir proje geliştirdiklerini açıkladı.

Bu proje kapsamında geçen yıl 60 bin personelin tahsis edildiğini, ancak bu yıl bu sayının 120 bine çıkarıldığını ifade eden Tekin, projenin haftada 5 gün tam zamanlı çalışma yerine haftada 3 gün kısmi zamanlı çalışma esasına göre revize edildiğini belirtti. Ancak okulların açıldığı hafta itibarıyla projeye yapılan başvuruların sınırlı kaldığını ve bu sebeple sorunların çözülmediğini vurguladı.

Tekin açıklamasında, "Pazartesi itibarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tam zamanlı 30 bin ilave personel alımını başlatacak," ifadelerini kullandı.

OKULLARDA GÜVENLİK KONUSU

Güvenlik ile ilgili sorulara da cevap veren Tekin, okulların risk analizlerinin yapıldığını ve riskli bölgelerde polislerin bulunduğunu belirtti. Tekin, okullarda güvenlik görevlisi istihdam edilmediğini, bunun yerine okulların büyük çoğunluğunda güvenlik kamera sistemlerinin kullanıldığını söyledi.

Deprem güvenliği konusunda ise Tekin, mevcut dersliklerin yarısından fazlasının 2002 sonrasında inşa edildiğini ve bu dersliklerin tüm deprem mevzuatlarına uygun olduğunu belirtti. 2002 öncesinde yapılan okulların ise deprem analizlerinin yapıldığını ve gerekli durumlarda binaların güçlendirme ya da yık-yap yöntemiyle yenilendiğini ifade etti.

KAYIT ÜCRETİ VE DERSLİKLERİN DURUMU

Tekin, deprem bölgesindeki okullar hakkında da bilgi verdi. Deprem bölgesinde 9 bin 935 dersliğin kullanılamaz hale geldiğini, bunun yerine 19 bin 784 yeni derslik inşa planının yapıldığını belirtti. 2025-2026 eğitim öğretim yılına kadar bu dersliklerin yüzde 10 fazlasıyla tamamlanacağını söyledi.

Kayıt ücretleriyle ilgili iddialara da yanıt veren Tekin, okullarda kayıt hakkı olduğu halde kayıt yapılmamasının söz konusu olamayacağını, süreçlerin tamamen elektronik ortamda yürütüldüğünü açıkladı. Ayrıca, ortaöğretim kurumlarına kayıtların sınavla ya da adrese dayalı olarak yapıldığını vurguladı.

YEMEK HİZMETLERİ VE ÖĞRETMEN ATAMALARI

Okullarda sunulan yemek hizmetlerine değinen Tekin, ihtiyaç sahibi olan öğrencilere yemek hizmeti sağlandığını ve şu anda 3 milyonun üzerinde öğrencinin bu hizmetten yararlandığını söyledi. Yemek hizmetinin 18 milyon öğrenciye verilmesinin mümkün olmadığını, ancak ihtiyaç sahibi öğrencilere bu hizmetin sunulduğunu belirtti.

Öğretmen atamaları hakkında da konuşan Tekin, her yıl öğretmen ihtiyacına göre atama yapıldığını ve mülakat sürecinin bu süreçte önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Atama sonuçlarıyla ilgili Danıştay'ın kararını beklediklerini ve karara göre atamaların yapılacağını söyledi. Ayrıca, öğretmenlik mesleğinde mülakatın gerekli bir uygulama olduğunu vurguladı.

OKUL MÜDÜRÜ OLAYI

Yusuf Tekin, Bursa'daki bir ortaokulda yaşanan olayla ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. Okul müdürünün yardımcısının kapısını kırdığı olaya değinen Tekin, "Yaptığı şeyin hiçbir şekilde tasvip edilecek bir tarafı yok," ifadelerini kullandı ve müdürün açığa alındığını belirtti. Tekin, bu tür olayların sosyal medyada paylaşılmasındansa doğrudan kendilerine bildirilmesini, böylece gerekli işlemlerin hızlı bir şekilde yapılabileceğini vurguladı.

CEMAATLERLE PROTOKOL TARTIŞMALARI VE DİJİTAL BAĞIMLILIK

Cemaatlerle yapılan protokol tartışmaları hakkında da konuşan Tekin, dernek ya da vakıf statüsündeki hukuki tüzel kişiliklerle protokol imzalanabileceğini, ancak cemaat ya da tarikat gibi isimlerle herhangi bir protokol imzalanamayacağını açıkladı.

Dijital bağımlılık konusunda da bir yol haritası oluşturduklarını belirten Tekin, bu bağımlılığın nasıl önlenebileceğine dair çalışmalar yaptıklarını ve yasaklama olmadan doğru kullanımın önemine vurgu yaptı.

Altın fiyatları tutulamıyor rekor üstüne rekor THY Rize ve Trabzon seferleri iptal Sosyal medyadan taciz mesajına emsal karar Hisseli tapuların satışında 90 gün şartı Sırrı Süreyya Önder'e ikinci cerrahi müdahale 5 dakikalık şarjla 520 kilometrelik yol