Oxford Üniversitesi dünyanın en mutlu ülkelerini açıkladı
Oxford Üniversitesi Refah Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu'na göre Finlandiya sekizinci kez dünyanın en mutlu ülkesi seçildi; Türkiye geçen yıldan daha mutlu bir sıraya yükseldi. Bu yıl 4 sıra birden yükselerek 98'den 94'üncü sıraya geldi.
Oxford Üniversitesi Refah Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan Dünya Mutluluk Raporu 2025 sonuçları yayımlandı. Rapor, Gallup ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı iş birliğiyle hazırlandı. Raporda, ülkelerin sıralaması insanların kendi hayatlarına dair değerlendirmelerine dayalı olarak belirlendi.
Mutluluk sıralamasında zirve bu yıl da değişmedi. Finlandiya, üst üste sekizinci kez dünyanın en mutlu ülkesi olarak listede ilk sırada yer aldı. İskandinav ülkeleri yine listenin üst sıralarını domine etti.
İLK 10 ÜLKEDE DİKKAT ÇEKEN DEĞİŞİKLİKLER
En mutlu 10 ülke şu şekilde sıralandı:
- Finlandiya
- Danimarka
- İzlanda
- İsveç
- Hollanda
- Kosta Rika
- Norveç
- İsrail
- Lüksemburg
- Meksika
Sıralamada Avrupa ülkeleri ağırlıkta olsa da Kosta Rika ve Meksika, bu yıl ilk kez ilk 10’a girerek dikkat çekti.
TÜRKİYE GEÇEN YILDAN DAHA MUTLU
Geçtiğimiz yıl 98. sırada yer alan Türkiye, bu yıl dört basamak yükselerek 94. sıraya çıktı. Orta sıralarda yer alan ülkeler arasında Almanya 22., İngiltere 23., Fransa 33., İspanya 38. ve İtalya ise 40. sırada yer aldı.
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ TARİHİNİN EN DÜŞÜK SIRASINDA
Daha önceki yıllarda mutluluk sıralamasında üst sıralarda bulunan Amerika Birleşik Devletleri, bu yıl 24. sıraya gerileyerek bugüne kadarki en düşük konumuna ulaştı. Raporda, ülkede yalnız yemek yiyenlerin sayısının son 20 yılda yüzde 53 arttığı ifade edildi. Bu durumun toplumsal bağlılık düzeyine dair verilerle ilişkili olduğu belirtildi.
Gallup CEO’su Jon Clifton, rapora ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Mutluluk sadece zenginlik ya da büyümeyle ilgili değildir; güven, bağlantı ve insanların arkanızda olduğunu bilmekle ilgilidir. Daha güçlü toplumlar ve ekonomiler istiyorsak, gerçekten önemli olana yatırım yapmalıyız: birbirimize.”
EN MUTSUZ ÜLKE AFGANİSTAN
Raporun sonunda yer alan ülkeler arasında Afganistan, yine en mutsuz ülke olarak listelendi. Özellikle kadınların yaşam şartlarının çok zor olduğu belirtildi. Raporda, Afgan kadınların yaşadıkları hayatı en düşük düzeyde değerlendirdiği aktarıldı.
BİRLEŞİK KRALLIK’TA ORTALAMA DEĞERLENDİRME DÜŞTÜ
Birleşik Krallık, 23. sırada yer aldı. Rapora göre ülke, 2017 yılından bu yana en düşük ortalama yaşam değerlendirmesini kaydetti. Toplumsal bağların zayıflaması ve bireysel yalnızlık hissi, genel mutluluk düzeyine etki eden başlıca unsurlar arasında yer aldı.
Raporun sonuçları, küresel ölçekte toplumsal yapılar, refah düzeyi ve bireysel bağlılıkların insanların mutluluk algısını nasıl etkilediğini ortaya koydu.