Suriye Merkez Bankası açıldı: 20 ton altın var
Suriye Merkez Bankası, devrim sonrasında resmi olarak açıldı. Merkez Bankası'nda 200 milyon dolar döviz ve 20 ton altın olduğu açıklandı.
Suriye’de 24 yıllık Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından geçen bir haftada, ülkenin yeniden inşası için çalışmalar sürüyor. Özellikle tahrip olan devlet kurumlarının onarımı gündemdeyken, Şam'daki Suriye Merkez Bankası yeniden faaliyete geçti. Yeni hükümetin bankanın varlıklarına yönelik incelemeleri sonucunda, kasada 26 ton altın rezervi olduğu ortaya çıktı.
Altın rezervlerinin, 2011 yılında başlayan iç savaş öncesindeki seviyelerde olduğu belirtildi. Dünya Altın Konseyi verilerine göre, 2011 yılının Haziran ayında Suriye’nin altın rezervi yaklaşık 25,8 tondu. Bu miktarın güncel piyasa değerinin yaklaşık 2,2 milyar dolar olduğu hesaplanıyor.
DÖVİZ REZERVLERİ TÜKENME NOKTASINDA
Merkez Bankası’nın döviz rezervleri ise kritik seviyelere geriledi. 2011 yılında 14 milyar dolar olan döviz rezervleri, 2024 yılı itibarıyla sadece 200 milyon dolara düşmüş durumda. İç savaş öncesi 2010 yılında ülkenin döviz rezervlerinin 18,5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyordu.
Yetkililer, savaş yıllarında döviz rezervlerinin Esad rejimi tarafından gıda, yakıt ve savaş giderlerini finanse etmek amacıyla kullanıldığını açıkladı. Suriye'nin, 2011 yılından itibaren IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlarla mali veri paylaşımını durdurduğu ifade edildi.
YAĞMACILAR ANA KASAYA ULAŞAMADI
Çatışma döneminde bazı yağmacı grupların Suriye Merkez Bankası'na saldırdığı ancak ana kasaya erişim sağlayamadıkları bildirildi. Bankanın ana kasasının bomba geçirmez olduğu ve güvenliğinin özel olarak sağlandığı belirtildi. Kasaya erişim için, her biri farklı yetkililerde bulunan üç anahtar ve özel bir şifre kombinasyonunun gerektiği ifade edildi.
Yetkililer, yağmacılar tarafından çalınan Suriye poundlarının bir kısmının geri alındığını açıkladı.
400 MİLYAR DOLARLIK YENİDEN İNŞA BÜTÇESİ
Suriye'nin ekonomik durumu ise büyük bir yeniden yapılanma gerektiriyor. 2021 yılı itibarıyla ülkenin gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH) 8,98 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. Oysa 2010 yılında, iç savaş başlamadan önce Suriye’nin GSYİH’si 61,39 milyar dolar seviyesindeydi.
Yetkililer, savaş sonrası ülkenin yeniden inşasının yaklaşık 400 milyar dolarlık bir bütçe gerektirdiğini tahmin ediyor.
ESAD AİLESİNİN PARASI VE İDDİALAR
Beşar Esad’ın ülkeyi terk etmesinin ardından muhalifler, Suriye Merkez Bankası'nı tamamen kontrol altına aldı. Ancak, 2018-2019 yıllarında Financial Times tarafından yayımlanan iddialara göre, Suriye Merkez Bankası’nın Moskova’ya toplam 250 milyon dolar değerinde banknot taşıyan uçaklar gönderdiği öne sürülmüştü.