Avicenna kimdir, kim için Avicenna diyorlar?

Avicenna kimdir, ne zaman yaşadı, tarihteki yeri nedir, kim için Avicenna diyorlar, İbn-i Sina için neden Avicenna deniyor, kimler onun için bu adı kullanıyor?

Google Haberlere Abone ol
Avicenna kimdir, kim için Avicenna diyorlar?

Avicenna kimdir, gerçek adı veya tam adı nedir, ne zaman yaşadı, tarihteki yeri nedir, kim için Avicenna diyorlar, İbn-i Sina için neden Avicenna deniyor, kimler onun için bu adı kullanıyor? İşte Avicenna hakkında merak edilen bilgilerden bazıları: 

Avicenna kimdir, kim için Avicenna diyorlar, İbn-i Sina için neden Avicenna deniyor, kimler onun için bu adı kullanıyor?
Avicenna kimdir, kim için Avicenna diyorlar, İbn-i Sina için neden Avicenna deniyor, kimler onun için bu adı kullanıyor?

 

Avicenna, tıp dünyasına büyük katkılarıyla bilinen ünlü İslam bilginlerinden İbn-i Sina'ya batılılar tarafından verilen isimdir. 

Çalışmalarıyla dünya tıp tarihine adını altın harflerle yazdıran unutulmaz bilim insanı ve tabip İbni Sina ya da batılılar tarafından bilinen isiyle Avicenna, küresel tıbbın gelişimine ışık tutan ve önemli katkıları olan biri isim. 11. yüzyılda yaşamış, İslam dünyasının yetiştirdiği ünlü hekim ve filozof İbn-i Sina'nın hayat öyküsü merak ediliyor. 

Dünya tıp tarihine damga vuran İbn-i Sina, Batı kültüründe "Avicenna" olarak biliniyor. 16. ve 19. yüzyıllar arasında tüm dünyanın tıbbi referans olarak benimsediği bilim adamı olarak dikkat çekiyor. Batılı kaynaklarda "hekimlerin piri ve hükümdarı" olarak tanımlanıyor. 

Avicenna kimdir, kim için Avicenna diyorlar, İbn-i Sina için neden Avicenna deniyor, kimler onun için bu adı kullanıyor
Avicenna

 

Tıp adamı, astronom, yazar ve filozof İbn-i Sina, Buhara yakınlarındaki Efşene köyünde 980 yılında dünyaya gelmiş ve Hamedan şehrinde 1037 tarihinde vefat etmiştir. Tıp ve felsefe alanına ağırlık verdiği değişik alanlarda 200 kitap yazmıştır.

İbn-i Sina, Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı. Değişik konular üzerine 240'ı günümüze gelen 450 kadar makale yazdı. Kayda geçen yazıların 150 tanesi felsefe 40 tanesi de tıp üzerinedir. Eserlerinin en ünlüleri felsefe ve fen konularını içeren çok geniş bir çalışma olan Kitabü'ş-Şifa (İyileşme Kitabı) ile El-Kanun fi't-Tıb'dır (Tıbbın Kanunu). Bu iki eser Orta Çağ üniversitelerinde okutulmuştur. Hatta bu eser Montpellier ve Louvain'de 1650 yılına kadar ders kitabı olmuştur.

Avicenna kimdir, kim için Avicenna diyorlar, İbn-i Sina için neden Avicenna deniyor, kimler onun için bu adı kullanıyor
Avicenna

 

Samanoğulları sarayı kâtiplerinden Abdullah Bin Sina'nın oğlu olan İbn-i Sina (Batı'da Avicenna adıyla tanınır), babasından, ünlü bilgin Natili'den ve İsmail Zahit'ten ders aldı. Geometri (özellikle Öklid geometrisi), mantık, fıkıh, sarf, nahiv, tıp ve doğabilim üstüne çalışmalar yaptı.

Farabi'nin el-İbane's aracılığıyla Aristoteles felsefesini ve metafiziğini öğrenip, hastalanan Buhara prensini iyileştirince (997) saray kütüphanesinden yararlanma olanağına kavuştu. Babası ölünce, Cür-can'da Şirazlı Ebu Muhammed'ten destek gördü (Tıp Kanunu'nu Cürcan'da yazdı). Çağında tanınan bütün Yunan filozoflarının ve Anadolu doğacılarının yapıtlarını incelemiştir.


 

Yorumlar