Avrupa'yı cezbedecek genç nüfusumuz da kalmadı

Türkiye’de 65 yaş ve üzeri birey sayısı 8,7 milyonu geçti. Bu grubun yüzde 30’u sosyal destekten yoksun ve yalnız yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'yı cezbedecek genç nüfusumuz da kalmadı

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan "Yaşlılara Saygı Haftası" dolayısıyla yaptığı açıklamada, yaşlı nüfusun dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de artmaya devam ettiğini bildirdi. TÜSAD Geriatri Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Serap Duru, yaşlı bireylerin topluma entegrasyonu ile onurlu ve sağlıklı bir yaşam sürmelerinin giderek daha büyük bir önem kazandığını ifade etti.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ve Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre, 2023 yılında 771 milyon olan 65 yaş üstü birey sayısının 2050 yılında 1,6 milyara çıkması bekleniyor. Bu da dünya nüfusunun yüzde 16’sını yaşlı bireylerin oluşturacağı anlamına geliyor. Aynı zamanda, tarihte ilk kez 65 yaş üstü bireylerin sayısı 5 yaş altı çocukları geçti. 2050 yılında yaşlı birey sayısının, 12 yaş altı çocuk sayısına denk olacağı ve 5 yaş altı çocuk sayısının yaklaşık iki katı olacağı öngörülüyor.

TÜRKİYE’DE YAŞLI NÜFUS AVRUPA ORANLARINA YAKLAŞTI

Doç. Dr. Serap Duru, Türkiye'de yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının yüzde 10,2'ye ulaştığını ve yaşlı birey sayısının 8 milyon 722 bin 806 olduğunu belirtti. Tahminlere göre bu oran 2030'da yüzde 12,9, 2040'ta yüzde 16,3, 2060'ta ise yüzde 22,6 olacak. Duru, Türkiye’nin yaşlılık oranlarında Avrupa Birliği ülkelerine yaklaştığını ifade etti.

SOSYAL DESTEKTEN YOKSUN BİREYLERİN ORANI YÜZDE 30

Yaşlı bireylerin karşılaştığı sorunlara da değinilen açıklamada, yaşlıların büyük bir kısmının yalnız yaşadığı belirtildi. 65 yaş üzerindeki bireylerin yaklaşık yüzde 30’unun sosyal destekten yoksun ve yalnız yaşadığı bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, yaşlılarda yalnızlık ve sosyal izolasyon, depresyon ve erken ölüm risklerini artırıyor.

YAŞLILIKTA SAĞLIKLI VE ONURLU YAŞAM HAKKI

Duru, yaşlı bireylerin toplumsal yaşamda yer almasının önemine dikkat çekerek, yaşlılık sürecinde sadece sağlık değil aynı zamanda sosyal ihtiyaçların da dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Açıklamada, yaşlı bireylerin aktif, üretken ve onurlu bir yaşam sürmelerinin temel bir hak olduğu belirtildi.

YENİ POLİTİKALAR VE ÖNERİLER

TÜSAD Geriatri Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmak amacıyla önerilen başlıca adımlar şu şekilde sıralandı:

  • Yaşlı bireylerin haklarına dayalı sosyal ve sağlık politikaları geliştirilmeli
  • Erişilebilir konutlar, sosyal alanlar ve ulaşım sistemleriyle yaşlı dostu şehirler oluşturulmalı
  • Aktif yaşlanma ve üretken yaşlılık kavramları desteklenmeli
  • Yaş ayrımcılığına karşı yasal ve toplumsal önlemler alınmalı
  • Evde bakım, palyatif bakım ve kurumsal bakım hizmetleri güçlendirilmeli
  • Kuşaklar arası dayanışmayı teşvik edecek projeler hayata geçirilmeli

YAŞLILARA SAYGI HAFTASI'NIN ANLAMI

Duru, Yaşlılara Saygı Haftası’nın yalnızca sembolik bir anma haftası olmadığını, aynı zamanda yaşlı bireylerin hayatlarını iyileştirmeye yönelik toplumsal sorumlulukların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

“Yaşlı bireylere saygı, yalnızca bireysel bir ahlaki tutum değil, aynı zamanda insan haklarına, sosyal adalete ve toplumsal bütünlüğe saygının en önemli göstergesidir.” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar