Bolivya İsrail ile ilişkileri kesen ilk ülkelerden

Askeri darbe ile dünyanın gündemine gelen Bolivya, 30 Ekim 2023 tarihinde İsrail ile ilişkileri kesme kararı almıştı.

Google Haberlere Abone ol
Bolivya İsrail ile ilişkileri kesen ilk ülkelerden

Bolivya'da yaşanana askeri darbe sonrasında gözler, "Neler oluyor?" sorusunun cevaplarını aramaya başladı. Ülkenin en önemli özelliği, yerel politikalar yürütmeye çalışan yöneticilerin yakın zamanda iktidardan uzaklaştırılması olmuştu. Ülkenin bir diğer özelliği ise İsrail ile ilişkileri kesen ilk ülkelerden olmasıydı.

Güney Amerika ülkesi Bolivya, Gazze'ye yönelik devam eden saldırılar nedeniyle "İsrail ile diplomatik ilişkileri kestiğini" duyuran ilk ülkeler arasında yer alıyor.

İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten 23 gün sonra ilişkilerin kesilmesi kararı alınmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Maria Nela Prada ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Freddy Mamani, düzenledikleri ortak basın toplantısında, İsrail ile diplomatik ilişkileri kesme kararı aldıklarını bildirmişti. 

Mamani, Orta Doğu'da yaşanılan tehlikeli gelişmeler nedeniyle bu basın toplantısını yaptıklarını belirterek, "Bolivya, İsrail devleti ile diplomatik ilişkileri kesmeye karar verdi. Ülkemiz Filistin sorununa ilişkin daha önce de iki resmi açıklama yapmıştı." ifadesini kullanmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları sözleşmesini hatırlatan Mamani, "Bolivya, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde yer alan her türlü zalimce, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi reddetmiştir." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bakan Yardımcısı Mamani, ateşkesin "derhal" sağlanması gerektiğini vurgulayarak, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği saldırgan ve orantısız askeri saldırı, uluslararası barışı tehdit ediyor ve aynı şekilde kınanması gerekiyor. Gıda, ilaç ve insani malzemelerin girişine engel olunmamalıdır. İsrail'in Filistin yerleşim yerlerine uyguladığı abluka kaldırılmalıdır." diye konuşmuştu.

DARBENİN ARKASINDAKİ İSİM

Bolivya'daki darbe girişiminin başında, dün Evo Morales'i tutuklamakla tehdit eden General Juan José Zúñiga var.

 

Yorumlar