Emekliye 4 bin lira tasarısı Meclis'ten geçti
Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere toplam 8 bin lira ödenecek; ödemelerin kalan bin liralık kısmı Resmi Gazete sonrası hesaplara yatırılacak
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, emekli bayram ikramiyesinin 4 bin liraya yükseltilmesini öngören kanun teklifi kabul edildi. Yasa kapsamında, Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere toplam 8 bin lira ikramiye ödemesi yapılacak.
Düzenleme, 20 Mart 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımlandığı gün yürürlüğe girecek.
ÖDEMELERİN BİR KISMI HESAPLARA YATIRILDI
Kanun teklifinin Meclis’ten geçmemesi nedeniyle emeklilere 3 bin lira bayram ikramiyesi yatırıldı. Kalan bin liralık kısım ise düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından emeklilerin hesaplarına aktarılacak. Toplamda 15,5 milyon emeklinin bu ödemelerden yararlanacağı bildirildi.
Bayram ikramiyesindeki bin liralık artışın, 2025 yılı bütçesine 28,4 milyar lira ilave maliyet oluşturacağı hesaplanıyor.
DOĞUM YARDIMINA YENİ DÜZENLEME
Kabul edilen kanunla, doğum yardımı uygulamasında da değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemeye göre, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren doğan çocuklar için başvuru yapılması ve Türkiye’de ikamet edilmesi şartıyla:
-
Birinci çocuk için tek seferlik 5 bin lira,
-
İkinci çocuk için 5 yaşını tamamlayana kadar aylık 1500 lira,
-
Üçüncü ve sonraki çocuklar için 5 yaşına kadar aylık 5 bin lira yardım yapılacak.
Doğum yardımları hiçbir vergi veya kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecek.
GENÇLİK VE SPOR HİZMETLERİ KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK
Yeni yasayla birlikte, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından olimpiyat, paralimpik ve deaflimpik sporlarına yönelik 8 bin sporcunun yetiştirilmesi öngörülüyor. Sporculara, net asgari ücreti geçmemek üzere her ay harçlık verilecek. Müsabakalarda dereceye giren sporculara asgari ücretin iki katına kadar ödeme yapılabilecek.
TAŞIMACILIK ALANINDA YENİ CEZA DÜZENLEMELERİ
Karayolları Taşıma Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte, taşımacılık alanında çok sayıda idari para cezası yeniden düzenlendi.
Yetki belgesiz faaliyetlerden terminal dışı yolcu indirmeye, güvenlik ihlallerinden taşıma yasağına kadar birçok konuda yeni ceza tutarları belirlendi. Para cezaları, 3 bin 500 liradan başlayarak 500 bin liraya kadar çıkabilecek.
PETROL VE ULAŞIM ALANINDA YENİ TEDBİRLER
Petrol Piyasası Kanunu’na göre, vergi incelemesi sürecinde olan tesislere yeni lisans verilmemesi hükme bağlandı. Tedbirin süresi en fazla bir yıl olacak.
Yabancı plakalı araçlar içinse ödenmemiş cezalar tahsil edilmeden ülke dışına çıkış izni verilmeyecek. Tahsil edilen cezaların yüzde 60’ı genel bütçeye gelir olarak kaydedilecek.
DHMİ PERSONELİNE PERFORMANS PRİMİ
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) personeline yönelik performans primi düzenlemesi de yasalaştı. Türkiye’deki havalimanlarındaki uçuş trafiğine göre hesaplanacak primler, aylık olarak ödenecek. Uçuş sayılarındaki artışlar için personellere ek ödeme yapılacak.
YÜKSEKÖĞRETİM VE KAMU PERSONELİNE YÖNELİK HÜKÜMLER
Yeni düzenlemeye göre, mülkiyeti Hazine'ye ait olup faaliyet izni kaldırılan vakıf üniversitelerine devredilmiş taşınmazlar tasfiyeye dahil edilmeyecek.
Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı için yapılacak ödeneklerin belirlenmesinde ise yeni oranlar getirildi. Ödemeler, mevcut hakların yüzde 5 fazlası olarak hesaplanacak.
VERGİSİZ VE KESİNTİSİZ ÖDEMELER
Yeni kanunla getirilen tüm sosyal yardım ödemeleri ve ikramiyeler, gelir ve damga vergisi başta olmak üzere hiçbir kesintiye tabi tutulmadan ödenecek.
Doğum yardımından haksız yararlananlardan geri ödeme alınacak. Gecikmeli ödemeler, gecikme zammı ile tahsil edilecek.
Kanunun ilgili bölümleri, Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla yürürlüğe girecek.
Yorumlar