İkinci el araba piyasasında durgunluk, ilan sayısında ve satışlarda düşüş var

Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar, nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 düşüşle 157 bin 463 adede geriledi. Aylık bazda düşüş ise yüzde 16 olarak kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol
Aracını ilana koyan pişman olup geri çekiyor

Indicata'nın ikinci el çevrim içi pazar raporuna göre, nisan ayında çevrim içi platformlarda 350 bin 588 kurumsal ilan yayınlandı. Bu ilanların 157 bin 463'ü satıldı. İlan sayılarında geçen yılın nisan ayına göre yüzde 7 artış görüldü. Ancak satış adetlerinde yıllık bazda yüzde 9, bir önceki aya göre ise yüzde 16'lık bir düşüş yaşandı.

Yılın ilk dört ayında, 2023'ün aynı dönemine göre ilan sayısında yüzde 3, satışlarda ise yüzde 7 artış kaydedildi.

FİYAT GELİŞMELERİ

İkinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında en çok satılan 35 markanın 249 modeline ait 364 bin 881 ilan incelendi. Bu analize göre, nisanda perakende fiyatlar bir önceki aya göre ortalama yüzde 0,73, yılbaşından itibaren ise yüzde 2,24 arttı.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL SATIŞLARI

Motor tipine göre değerlendirildiğinde, nisanda 94 bin 647 adetle en çok dizel araçlar satıldı. Dizel araçları 56 bin 636 adet satışla benzinli, 3 bin 983 satışla oto gazlı otomobiller izledi. Hibrit otomobil satışları 1209, elektrikli otomobil satışları ise 988 adet olarak gerçekleşti. Nisan 2023'te 719 adet elektrikli otomobil satılmıştı. Ocak-nisan döneminde dizel araçların toplam satışlar içindeki payı yüzde 5 azalırken, elektrikli araçların payı yüzde 0,63'e yükseldi.

ORTALAMA SATIŞ HIZI

İkinci el çevrim içi pazarda nisanda araçların ortalama satış hızı 47 gün olarak belirlendi. Renault marka araçlar, ortalama 39 günle pazar ortalamasına göre daha hızlı satıldı. Mercedes-Benz ve BMW markalı araçlar ise 63 günlük hızla en yavaş satılan araçlar oldu.

Indicata, Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarını tarayarak günlük 450 binden fazla ikinci el araç verisini analiz ediyor. Raporda yer alan satış verileri, ikinci el araç ticareti yapan 40 binden fazla kurum ve kuruluşun çevrim içi pazardaki ilanlarına dayanıyor. Sahibinden, Arabam, Letgo ve VavaCars gibi listeleme sitelerinin yanı sıra kurumsal ikinci el web siteleri Leaseplan, Intercity ve Otokoç gibi platformlar da bu veriler arasında yer alıyor.

Verilere bireysel araç ilanları dahil edilmezken, çevrimiçi platformda ikinci el ticareti yapan kurumlar, iki sebeple satışa sundukları araçların ilanlarını geri çekiyor. İlk sebep, değişen pazar koşullarına göre araç fiyatının revize edilerek ilanın yeniden yayınlanması. İkinci sebep ise satışın gerçekleşmesi. İlandan tamamen kaldırılan araçlar "satış" olarak kabul ediliyor.

Yorumlar