İkinci el arabada satan çok alan yok

Mayıs ayında ikinci el araç satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 düşüşle 160 bin 811 adete geriledi. Ortalama satış hızı 48 gün olarak kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol
İkinci el arabada satan çok alan yok

Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında mayıs ayında yaşanan gelişmeler, Indicata tarafından hazırlanan raporla gözler önüne serildi. Rapora göre, satışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 düşüşle 160 bin 811 adete geriledi. Araçların ortalama satış hızı ise 48 gün olarak belirlendi.

SATIŞ İLANLARINDA ARTIŞ

Indicata'nın raporuna göre, mayıs ayında çevrim içi mecralarda 411 bin 203 kurumsal ilan yayınlandı.

Geçen yılın aynı dönemine göre ilan adedinde yüzde 26, bir önceki aya göre ise yüzde 17 artış yaşandı. Yayınlanan ilanların yüzde 39'u, yani 160 bin 811 adet araç, satıldı. Satış adetlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 düşüş, geçen aya göre ise yüzde 2'lik artış kaydedildi.

FİYAT DEĞİŞİMLERİ VE SATIŞ RAKAMLARI

Mayıs ayında perakende fiyatlarda ortalama yüzde 0,35 düşüş yaşandı.

İkinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında en çok satışı yapılan ilk 35 markanın 249 modeline ait 366 bin 170 ilanın fiyat değişimleri incelendi. Bu analiz sonucunda, perakende fiyatların bir önceki aya göre ortalama yüzde 0,35 düştüğü görüldü.

MOTOR TİPİNE GÖRE SATIŞLAR

Geçen ay en çok dizel araçlar satıldı; elektrikli araç satışları önemli bir artış gösterdi.

Motor tipine göre değerlendirildiğinde, pazarda en çok dizel araçlar satıldı. 95 bin 161 adet dizel araç, 58 bin 938 adet benzinli araç, 4 bin 86 adet oto gazlı araç satıldı. Hibrit araç satışları 1300, elektrikli araç satışları ise 1326 adet oldu. Mayıs 2023'te 710 adet ikinci el elektrikli otomobil satılmıştı.

YILIN İLK BEŞ AYINDAKİ DEĞİŞİMLER

Ocak-mayıs döneminde dizel araç satışlarının payı azalırken, elektrikli araçların payı arttı.

Ocak-mayıs döneminde geçen yılın ilk beş ayına göre dizel araçların toplam satışlar içindeki payı yüzde 4,32 azalırken, elektrikli araçların payı yüzde 105 arttı.

EN HIZLI VE EN YAVAŞ SATILAN MARKALAR

Fiat marka araçlar, ortalama 41 günle en hızlı satılan araçlar oldu. Mercedes-Benz ve BMW ise en yavaş satılan markalar arasında yer aldı.

İkinci el çevrim içi pazarda araçların ortalama satış hızı 48 gün olarak belirlendi. Fiat marka araçlar, ortalama 41 günle pazar ortalamasına göre 7 gün daha hızlı satıldı. Mercedes-Benz ve BMW markalı araçlar ise 60 günlük hızla en yavaş satılan araçlar oldu.

İNDICATA'NIN ANALİZ YÖNTEMİ

Indicata, Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarını tarayarak günlük 450 binden fazla ikinci el araç datasını analiz ediyor.

Makine öğrenmesi, yapay zeka ve büyük verinin birleşmesinden oluşan iş zekası seti Indicata, Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarını tarayarak günlük 450 binden fazla ikinci el araç datasını analiz ediyor. Raporda yer alan satış verileri, ikinci el araç ticareti yapan 40 binden fazla kurum ve kuruluşun çevrim içi pazardaki ilanlarına dayanıyor. Bu kuruluşlar arasında Sahibinden, Arabam, Letgo ve VavaCars gibi listeleme siteleri ile Leaseplan, Intercity ve Otokoç gibi kurumsal ikinci el web siteleri bulunuyor.

İLANLARIN GERİ ÇEKİLMESİ

Çevrim içi platformlarda ilanlar, değişen pazar koşulları veya satış nedeniyle geri çekiliyor.

Verilere bireysel araç ilanları dahil edilmiyor. Çevrim içi platformda ikinci el ticareti yapan kurumlar, iki sebeple satışa sundukları araçların ilanlarını geri çekiyor. Bunlardan ilki, değişen pazar şartlarına göre araç fiyatı revize edilerek ilanın yeniden yayınlanması. İkinci sebep ise satış. Kurum, aracı sattığı için ilandan çekiyor. İlandan tamamen kaldırılan araçlar "satış" olarak kabul ediliyor.

Yorumlar