İmamoğlu 36 sorunun hiçbirine cevap vermedi

Yolsuzluk ve terör suçlamalarıyla gözaltına alınan Ekrem İmamoğlu, 3 saat 40 dakika süren polis sorgusunda 121 sayfalık ifade verdi. Aylık gelirini 250 bin lira olarak beyan eden İmamoğlu, birçok soruya "Muhatap almıyorum" cevabını verdi.

Google Haberlere Abone ol
İmamoğlu 36 sorunun hiçbirine cevap vermedi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde 3 saat 40 dakika boyunca ifade verdi. İmamoğlu’nun ifadesi 121 sayfadan oluştu.

Soruşturma kapsamında Ekrem İmamoğlu ile birlikte 99 şüpheli hakkında "suç örgütü yöneticiliği", "suç örgütüne üyelik", "irtikap", "rüşvet", "nitelikli dolandırıcılık", "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek" ve "ihaleye fesat karıştırmak" gibi suçlamalarla işlem başlatıldı.

İmamoğlu, kendisine yöneltilen 36 soruya "Bu soruyu muhatap almıyorum" cevabını verdi. Birçok soruda ise tüm suçlamaları reddederek, "Tüm isnatları şiddetle reddederim" ifadesini kullandı. İfade başında etkin pişmanlık hükümleri hatırlatılan İmamoğlu, "Ben herhangi bir suç işlemediğim için etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemiyorum" dedi.

MAL VARLIĞINI BİLDİRDİ, GELİRİNİ AÇIKLADI

Polisin mal varlığına ilişkin sorularına, "Mal bildiriminde bulundum" cevabını veren İmamoğlu, aylık gelirinin 250 bin lira olduğunu beyan etti. İmamoğlu İnşaat ile ilgili sorulara yanıt vermedi.

GİZLİ TANIK VE DİĞER ŞÜPHELİLERİN FOTOĞRAFLARI GÖSTERİLDİ

İfade sırasında İmamoğlu’na, soruşturma kapsamında şüpheli konumunda bulunan 99 kişinin fotoğrafları gösterilerek, tanıyıp tanımadığı soruldu. İmamoğlu, bu durumu "siyasi müdahale" olarak nitelendirdiğini ifade etti.

“Bu mücadele biçimi bir yargı tacizi şeklinde tarafıma yıllardır sürdürülmektedir. Devamında soracağınız sorularla ilgili olarak esas itibarıyla Cumhuriyet Başsavcılığında ayrıntılı yanıt vereceğim olmakla birlikte gerekli gördüklerime de yanıt vereceğim.”

İHALELER VE İBB ŞİRKETLERİ HAKKINDAKİ SORULAR

İmamoğlu’na, belediye ihalelerine katılıp katılmadığı da soruldu. İmamoğlu, "Bir belediye başkanı ne ihalelere katılır ne de imza atar" cevabını verdi. Soruşturma kapsamında İSPARK, Kültür AŞ, KİPTAŞ gibi şirketler üzerinden gerçekleştirildiği iddia edilen yolsuzluklara ilişkin sorulara yine aynı yanıt verildi: "Bu soruyu muhatap almıyorum."

MASAK RAPORLARINA CEVAP YOK

Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) hazırladığı raporlara dair sorulara detaylı açıklama yapmayan İmamoğlu, "Söz konusu hususun yasal satıştan ibaret olduğu anlaşılmaktadır" dedi.

“İmamoğlu İnşaat 36 yıllık aile şirketidir, belediye başkanı seçildikten sonra şirkette imza yetkim bulunmamaktadır.”

KİŞİSEL VERİLER VE “İSTANBUL SENİN” UYGULAMASI

"İstanbul Senin" uygulaması üzerinden vatandaşların verilerinin paylaşılması iddialarına dair İmamoğlu, teknik bilgilere vakıf olmadığını belirtti. "Bu konudaki teknik bilgiler tarafımdan bilinemez" dedi.

GİZLİ TANIK İDDİALARI YÖNELTİLDİ

Gizli tanık ifadelerinde yer alan Fatih Keleş, Tuncay Yılmaz, Murat Ongun, Ertan Yıldız, Serdal Taşkın gibi isimler üzerinden yöneltilen rüşvet ve usulsüzlük iddiaları da İmamoğlu’na soruldu. İmamoğlu bu sorulara, "Tüm isnatları şiddetle reddederim" yanıtını verdi.

260 MİLYON LİRALIK KAMU ZARARI İDDİASI

İBB şirketlerinin reklam anlaşmalarıyla kamuya 260 milyon lira zarar verildiği iddiaları sorulurken, Genç Popülist Medya, 3. Mecra Reklam, Kentvizyon Medya gibi şirketlerin faaliyetleri gündeme getirildi. İmamoğlu, bu iddialara da yanıt vermeyerek reddetti.

SON SORULARA DA AYNI YANIT

İBB meclis kararlarıyla ilgili ihalelerde oluştuğu belirtilen milyarlık zarar, Beylikdüzü Belediyesi dönemine ait bir ihale süreci, tanık beyanlarında dile getirilen reklam ihaleleri ve para trafiği iddialarına da benzer yanıtlar verildi. İmamoğlu, "Hayır" diyerek ek bir açıklama yapmayacağını belirtti.

Yorumlar