LGS Ebeveyn Kılavuzu yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı, LGS sınav sonuçları öncesinde "LGS Ebeveyn Kılavuzu" yayımladı.

Google Haberlere Abone ol
LGS Ebeveyn Kılavuzu yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçlarının açıklanması öncesinde ailelere rehberlik etmek amacıyla 'Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu'nu yayımladı. Kılavuz, lise tercih süreci, nakil işlemleri ve yerleştirmelerle ilgili detaylı bilgileri içeriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2 Haziran 2024 Pazar günü gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı için hazırlıklarını sürdürüyor. Sınava, 8. sınıftan başvuran 1 milyon 38 bin 192 öğrenci katıldı. Sınav sonuçları yarın meb.gov.tr internet adresinden açıklanacak.

KILAVUZDA NELER VAR?

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 'Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu'nda, tercih süreci, lise türleri, nakil işlemleri ve yerleştirmelere ilişkin bilgiler yer alıyor. Ayrıca sıkça sorulan sorular ve öneriler de kılavuzda bulunuyor. Fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi, güzel sanatlar lisesi ve spor lisesi gibi okul türlerine ilişkin bilgiler de kılavuzda mevcut.

Kılavuzda, tercih kontrol listesi, okul türleri ve yerleştirme detaylarına ulaşılabilir. Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da yayımlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlayacak. Sınava girmeyen öğrenciler, yerel yerleştirmeyle tercih yapabilecek.

YERLEŞTİRMELERE İLİŞKİN BİLGİLER

Liselere yerleştirmeler; yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme olmak üzere üç şekilde gerçekleştirilecek. Yerel yerleştirmede öğrenciler, ikamet adresleri, okul başarı puanı (OBP) ve devam-devamsızlık kriterleri dikkate alınarak kayıt alanlarında bulunan farklı türdeki okullardan en fazla 5 tercih yapacaklar. Yerel yerleştirmelerde en az bir okul tercih edilmesi zorunlu olacak.

Yerel yerleştirme ekranında yeşil renk "kayıt alanında" öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanında yer alan okulları; mavi renk "komşu kayıt alanında" öğrenci için ikamet adresine göre komşu kayıt alanında yer alan okulları; kırmızı renk "diğer" ise öğrenci için bunların dışında kalan okulları belirtiyor olacak.

Öğrenciler, ilk olarak "yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar" ekranından tercih yapacaklar. Yerel yerleştirme tercihlerinden ilk üç okulu kayıt alanından seçmek şartıyla, öğrenciler en fazla beş okul tercihinde bulunabilecekler. Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla üç okul seçilebilecek. Merkezi yerleştirmede, merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanları ve puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak. LGS puanıyla öğrenci alan Türkiye genelindeki okullar tercih edilebilecek. Pansiyonlu okullar için tercih yapmak ise isteğe bağlı olacak.

VELİLERE YÖNELİK ÖNERİLER

Kılavuzda, tercih döneminde velilere yönelik çeşitli öneriler de yer aldı. Velilere şu tavsiyeler verildi:

"Bu süreçte çocuğunuza yönelik bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum sergileyin. Her çocuk biricik ve kendine özeldir. Önemli olan çocuğa destek olup kendini keşfetmesine yardımcı olmaktır. Çocuğunuzun hayallerini dinlemek, gitmek istediği okul ve gelecekte seçeceği meslek hakkında size ipuçları verebilir. Çocuğunuzun ilgi alanlarını ve yeteneklerini desteklemek için onlara fırsatlar sunabilirsiniz. Çocuklarınızın tercih edecekleri okulların yurt, konaklama, ulaşım, beslenme gibi imkanları hakkında okul web sitelerinden araştırma yapabilirsiniz. Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamak yerine kendi gelişim sürecini dikkate alarak değerlendirebilirsiniz. Tercih döneminde baskıcı ve karar verici tutum yerine bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum sergileyebilirsiniz. 'Ben olamadım, o olsun.' anlayışı yerine, çocuğunuzun istek ve hayallerinin sizinkinden farklı olabileceği bilinciyle yaklaşabilirsiniz."

MEB LGS EBEVEYN KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

Yorumlar