Önce Gazze'yi sonra da Mısır ve Ürdün'ü
ABD'nin yeni başkanı Donald Trump, önce Gazze'yi ardından da Mısır ve Ürdün'ü tehdit etti.
ABD Başkanı Donald Trump, Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılmaması halinde ateşkes anlaşmasını iptal edeceğini açıkladı. Trump, Mısır ve Ürdün’ü de mültecileri kabul etmezlerse yardımları kesmekle tehdit etti.
ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada, Gazze’deki tüm rehinelerin Cumartesi günü saat 12.00’ye kadar serbest bırakılmaması durumunda ateşkes anlaşmasının iptal edileceğini duyurdu. Trump, kararın nihayetinde İsrail tarafından alınacağını belirtse de, kendi görüşünü net bir şekilde ifade etti. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Trump, “Eğer rehineler bırakılmazsa kıyamet kopacak” dedi.
Trump, konuşmasında rehinelerden bazılarının yaşamını yitirmiş olmasından endişe duyduğunu dile getirdi. “Kendi adıma konuşuyorum. İsrail bu ateşkesi geçersiz kılabilir” ifadelerini kullanan Trump, İsrail’e doğrudan müdahale etmeyeceğinin ancak olayları yakından takip ettiğinin altını çizdi.
MÜLTECİLER KONUSUNDA MISIR VE ÜRDÜN’E TEHDİT
Trump, Gazze’deki insani krizle ilgili olarak Mısır ve Ürdün’e sert mesajlar verdi. Özellikle mülteci krizi konusunda bu iki ülkeyi açıkça hedef aldı. “Eğer Mısır ve Ürdün mültecileri almazlarsa, ABD yardımlarını keseceğim” diyen Trump, iki ülkenin mültecilere kapılarını açması gerektiğini vurguladı.
ABD’nin bu konuda taviz vermeyeceğini belirten Trump, Gazze’deki insani durumun iyileştirilmesi için uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekti. Ancak sert söylemleri, iki ülke ile olan diplomatik ilişkilerde gerginliğe yol açabilecek nitelikte.
ATEŞKESİN GELECEĞİ BELİRSİZ
Gazze’deki ateşkes anlaşmasının kaderi, Trump’ın açıklamaları sonrası belirsiz bir hal aldı. Cumartesi günü saat 12.00’ye kadar rehinelerin serbest bırakılmaması durumunda, bölgedeki mevcut durum daha da karmaşık hale gelebilir.
Yorumlar