Prostat Kanserinde Erken Teşhis Umudu: Tükürük Testi Geliştirildi

İngiltere'de prostat kanserini erken teşhis etmeyi sağlayacak yeni bir tükürük testi geliştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Prostat kanseri tükürükten tespit edilebilecek

Londra Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada, DNA örneği içeren tükürük testinin mevcut standart kan testinden daha etkili ve hızlı olduğu tespit edildi.

YENİ TESTİN ÖZELLİKLERİ VE ETKİNLİĞİ

Londra Kanser Araştırma Enstitüsü'nün (ICR) geliştirdiği tükürük testi, prostat kanseri riskini erken tespit etmede önemli bir adım olarak değerlendirildi. Yapılan çalışmada, evde alınan numunelerle yapılan tükürük testinin, PSA (Kan testi) testine göre daha doğru sonuçlar verdiği ve prostat kanseri hastalarını daha az hata ile tespit ettiği belirtildi. Ayrıca, bu yeni testin MRI taramasının gözden kaçırdığı prostat kanseri vakalarını da doğru bir şekilde belirleyebildiği ifade edildi.

'BARKOD 1' ARAŞTIRMASININ BULGULARI

Araştırmanın ilk denemesi olan 'Barkod 1', 55 ila 69 yaş aralığında 6 binden fazla erkeğin tükürük testi sonuçlarını inceledi. Bu çalışmaya katılan 71 yaşındaki Dheeresh Turnbull, tükürük testi sayesinde erken evrede prostat kanseri teşhisi aldı. Turnbull, yaşadığı süreci şöyle anlattı:

"Teşhisi duyduğumda tamamen şok oldum, çünkü kesinlikle hiçbir semptomum yoktu, bu yüzden biliyorum ki eğer deneye katılmasaydım bu aşamada bana asla teşhis konamayacaktı."

Turnbull ayrıca, tükürük testinin kanındaki yüksek risk faktörlerini ortaya çıkardığını belirtti. Genetik risk taşıyan küçük kardeşinin de prostatında agresif bir tümör tespit edilmesi, bu testin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

2040'A KADAR VAKALAR İKİ KATINA ÇIKACAK

ICR İcra Kurulu Başkanı Profesör Kristian Helin, araştırma hakkında şu açıklamaları yaptı:

"Erken teşhis edilen kanserlerin tedavi edilebilir olma olasılığı çok daha yüksektir ve prostat kanseri vakalarının 2040 yılına kadar iki katına çıkacağı düşünüldüğünde, hastalığı erken teşhis etmek için bir programa sahip olmamız gerekir. Mevcut PSA testinin erkeklerin gereksiz tedavilere maruz kalmasına ve daha da endişe vericisi, kanserli erkeklerin gözden kaçırılmasına neden olabileceğini biliyoruz. Hastalığı taramak için acilen geliştirilmiş bir teste ihtiyacımız var. Bu araştırma, bu amaca yönelik umut verici bir adımdır ve genetik testlerin hayat kurtarmada oynayabileceği rolü vurgulamaktadır."

TÜKÜRÜK TESTİNİN GELECEĞİ

Bu yeni tükürük testi, prostat kanseri teşhisinde devrim yaratma potansiyeline sahip. Araştırmaların devam etmesi ve testin daha geniş kitlelerde uygulanabilir hale gelmesi, erken teşhisin yaygınlaşmasını ve dolayısıyla kanserin tedavi edilebilirlik oranının artmasını sağlayabilir.

Yorumlar