Rishi Sunak aslen nereli, Müslüman mı, hangi ülke vatandaşı, kimdir?

Rishi Sunak aslen nereli, Müslüman mı, hangi ülke vatandaşı, memleketi neresi soruları başbakanlık sonrası merakla sorulmaya başlandı.

Google Haberlere Abone ol
Rishi Sunak aslen nereli, hangi ülke vatandaşı?

Rishi Sunak aslen nereli, Müslüman mı, dini nedir, hangi dine mensuptur soruları bu aralar merakla soruluyor.

İngiltere'de iki ay içinde ikinci başbakan göreve başlıyor. İkinci başbakan Rishi Sunak oldu. Sunak'ın Asya kökenli olduğu biliniyor; ancak hangi ülkenin vatandaşı, hangi dine mensup olduğu soruları ise çok fazla bilinmiyor. Bu nedenle birçok kişi özel hayatını sorguluyor.

Rishi Sunak, İngiltere’nin yeni başbakanı oldu. İngiltere’nin ikinci Demir Leydi’si Lizz Truss’ın istifasının ardından Muhafazakar Parti içinde liderlik yarışına giren siyasetçi rakiplerini geride bırakarak ülkenin yeni başbakanı oldu.

Rishi Sunak aslen nereli, Müslüman mı, hangi ülke vatandaşı, kimdir?
Rishi Sunak aslen nereli, Müslüman mı, hangi ülke vatandaşı, kimdir?

 

Rishi Sunak, Liz Truss’tan boşalan başkanlık koltuğu için eski başbakan Boris Johnson ile rakip olmuştu. Johnson’un liderlik yarışından çekilmesiyle eski maliye bakanının önü açıldı. Muhafazakâr milletvekillerinin yarısından fazlasının desteğini alan Rishi Sunak, en yakın rakibine de fark atmış oldu…

RİSHİ SUNAK ASLEN NERELİ?

İngiltere'nin Southhampton bölgesinde Hintli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Rishi Sunak, eczacı bir annenin ve pratisyen hekim bir babanın oğlu. Liderlik yarışını kazanan Rishi Sunak İngiltere’de ilk Hint kökenli başbakan oldu.

RİSHİ SUNAK KİMDİR?

İngiltere’nin yeni başbakanı Rishi Sunak 12 Mayıs 1980 tarihinde dünyaya geldi. Şubat 2020'den beri Birleşik Krallık'ın Hazine Şansölyesi olarak görev yapan Sunak Muhafazakâr Parti üyesi ve Temmuz 2019 ile Şubat 2020 tarihleri arasında Hazine Bakanlığı'nda baş sekreterlik yaptı. 2015 genel seçimlerinden beri parlamentoda Richmond milletvekili olarak görev yapıyor. 

Rishi Sunak, 1960'larda Doğu Afrika'dan İngiltere'ye göç eden Hint asıllı bir ailenin üç çocuğunun en büyüğü olarak 1980'de Southampton'da doğdu.

ANNE VE BABASI AFRİKA DOĞUMLU

Anne Usha Sunak, Afrika'nın doğusundaki Kenya'da, baba Yashvir Sunak ise Tanzanya'da dünyaya geldi.

İngiltere'nin en eski ve seçkin özel okullarından Winchester Kolejinde eğitim gören Sunak, burada ilk Hint kökenli okul temsilcisi oldu ve okul gazetesinin editörlüğünü yaptı.

Sunak, daha sonra Oxford Üniversitesindeki Lincoln College'da felsefe, siyaset ve ekonomi alanlarında eğitim gördü.

Rishi Sunak, Hint asıllı milyarder Narayana Murthy'nin kızı olan müstakbel eşi Akshata Murthy'le tanıştığı ABD'deki Stanford Üniversitesinde MBA (işletme yüksek lisansı) eğitimini tamamladı. Sunak, buradaki eğitiminin ardından yatırım bankası Goldman Sachs'ta analist olarak çalışmaya başladı.

Siyasi hayatı ilk kez 2015'te Yorkshire bölgesindeki Richmond'dan Muhafazakar Parti milletvekili olarak seçilmesiyle başlayan Sunak, İngiltere'nin AB'den ayrılmasını destekleyen siyasilerin başında yer aldı.

Eski İngiltere başbakanlarından Theresa May hükümeti döneminde Bakan Yardımcılığı yapan Sunak, May'in görevini bırakmasının ardından iktidardaki Muhafazakar Parti liderliği için Boris Johnson'ı desteklediğini açıkladı.

Sunak, 2019'da parti lideri ve aynı zamanda ülkenin başbakanı olan Johnson'ın hükümeti döneminde Temmuz 2019-Şubat 2020'de Hazine Baş Müsteşarı olarak görev aldı.

Bu görevinin ardından, Kovid-19 salgını ülkeye yayılmadan yaklaşık 1 ay önce 13 Şubat 2020'de Maliye Bakanı olarak atanan Sunak, 18 aylık karantina sürecinde işletmeleri ayakta tutabilmek için milyarlarca sterlin değerinde destek paketlerini hızla uygulamaya koydu. Sunak, bu çalışmalarıyla salgın döneminde halktan büyük övgü topladı.

Ancak Sunak'ın popülaritesi, salgın sırasında Başbakanlıkta düzenlenen ve Kovid-19 tedbirlerin ihlal edildiği partilere katılmasıyla polis tarafından para cezasına çarptırılması ve milyarder eşinin İngiltere'de vergi ödemediğinin gündeme gelmesinin ardından ciddi zarar gördü.

Rishi Sunak, 2001 ile 2004 yılları arasında Goldman Sachs'ta çalıştı. 13 Şubat 2020 – 5 Temmuz 2022 tarihleri arasında ise Hazine Bakanı olarak görev aldı.

İngiltere Maliye Bakanı olarak görev yapan Rishi Sunak, Temmuz ayında Başbakan Boris Johnson'ı eleştirerek istifa ettiği duyurmuş, açıklamasında ise "Ülkemiz çok büyük zorluklarla karşı karşıya. Halk haklı olarak hükümetin düzgün, yetkin ve ciddi bir şekilde yürütülmesini bekliyor. Bu standartların uğrunda savaşmaya değer olduğuna inanıyorum ve bu yüzden istifa ediyorum" ifadelerini kullanmıştı. 

Sunak, Hindistanlıların yüzde 70'nin mensubu olduğu Hindu dinine mensuptur.

 

Yorumlar