Sigara ile mücadelede İngiltere modeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Tütünsüz Günü ve Çevre Haftası Programı kapsamında Vahdettin Köşkü'nde, Türkiye ile dünyanın farklı ülkelerinden İstanbul'a gelen gençler ve sporcularla buluştu. Erdoğan, sigara bağımlılığıyla mücadele kapsamında önemli sinyaller verdi.

Google Haberlere Abone ol
Sigara ile mücadelede İngiltere modeli

Türkiye'de her yıl 85 bin insanın sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sigaraya karşı yeni bir düzenleme geleceğinin sinyallerini verdi. 15 yaşındaki İngiliz genç Edward Smith, Birleşik Krallık'ta geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren ve 2009 yılı sonrasında doğan kişilerin sigara ve elektronik sigaraya yasal olarak ulaşmasının yasaklandığı yasayı anlattı. Smith konuşmasında, tütün temelli hastalıkların bu yasayla azalabileceğini düşündüğünü aktardı. "Birleşik Krallık ile irtibat kurarız" Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Ne zaman böyle bir yasal çalışmayı yaptıklarını öğrenebilirsek; gerekirse Birleşik Krallık ile irtibat kurarız" dedi.

GENÇLERİ KORUMA AMACIYLA YENİ ADIMLAR

Müşerref Pervin Tuba Durgut ise konuyla ilgili olarak, "Bu yasayı adapte ederiz İnşallah efendim. 2009'dan sonra doğan çocuklar artık sigarayı ya da herhangi bir tütün ürününü alamayacak, çocukları korumak adına çok güzel bir kanun, biz bu konuyu çalışalım Sayın Cumhurbaşkanım." dedi. Erdoğan ise, "Çalışalım." şeklinde cevap verdi.

NARGİLEYLE MÜCADELE

Nargile kullanımına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çok çok popüler ve nargile içme olayında, bize de Mısır'dan geçme ve şu anda biz de birçok yerlerde buna yasağı getirdik. Aldatıcı bir hali var. Biliyorsunuz meyveli nargile diyorlar, o şekilde aldatıyorlar. Bunların hepsi maalesef gençlerimizi zehirliyor ve bunlar için de belli yerlerde özellikle kıraathaneler diye ifade ediliyor. Buraların hepsinde nargile içmeyi yaygın hale getiriyorlar fakat mücadelemiz var başarıyoruz. Daha olumlu neticeler alacağımıza da inanıyorum" dedi.

DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ'NDE GENÇLERLE BULUŞMA

Dünya Tütünsüz Günü ve Çevre Haftası dolayısıyla Vahdettin Köşkü'nde düzenlenen etkinlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin dört bir yanından ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen gençler ve sporcularla bir araya geldi. Sigara ve tütün ürünleri ile mücadelede atılacak yeni adımların ele alındığı programda, sigara bağımlılığının toplum üzerindeki olumsuz etkileri vurgulandı. Gençlerin sağlıklı bir yaşam sürmesi için yapılan çalışmaların önemine değinen Erdoğan, yeni düzenlemelerle bu mücadelenin daha da güçleneceğini belirtti.

GENÇLERİN GÖRÜŞLERİ VE ÖNERİLERİ

Etkinlikte söz alan gençler, sigara ve elektronik sigaraya karşı alınacak önlemler konusunda kendi ülkelerinde yapılan uygulamalardan örnekler verdi. Özellikle Birleşik Krallık'tan gelen Edward Smith, kendi ülkesinde yürürlüğe giren yasayı detaylı bir şekilde anlatarak, Türkiye'de de benzer bir uygulamanın faydalı olabileceğini dile getirdi. Smith'in konuşması, diğer genç katılımcılar tarafından dikkatle dinlendi ve takdir topladı.

TÜTÜN ÜRÜNLERİNE KARŞI MÜCADELEDE YENİ STRATEJİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sigara ve nargile gibi tütün ürünlerine karşı verilen mücadelede yeni stratejilerin geliştirileceğini ve bu konuda gençlerin de aktif rol almasının önemli olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Gençlerimiz bizim geleceğimiz. Onları korumak için ne gerekiyorsa yapacağız" diyerek, tütün ürünlerine karşı daha sıkı denetimler ve yasaklar getirileceğini belirtti.

ETKİNLİKTE SPORCULARIN ROLÜ

Etkinliğe katılan sporcular da, sağlıklı yaşamın önemine vurgu yaparak, gençlerin spora yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Sporcular, sigara ve diğer tütün ürünlerinin sporcular üzerinde olumsuz etkilerini anlatarak, bu ürünlerin kullanımının engellenmesi için destek çağrısında bulundu.

Yorumlar