Wikileaks'in kurucusu 14 yıl aradan sonra özgür

Wikileaks'in kurucusu Assange, 14 yıllık esaretten sonra ABD ile yaptığı anlaşma kapsamında serbest kalarak ülkesine döndü.

Google Haberlere Abone ol
Wikileaks'in kurucusu 14 yıl aradan sonra özgür

Wikileaks kurucusu Julian Assange, 12 yıl süren tutukluluk sürecinin ardından serbest bırakılarak ülkesine geri döndü. İngiltere'nin başkenti Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yedi yıl geçiren Assange, son beş yılını ise İngiltere'deki yüksek güvenlikli bir hapishanede geçirmişti. 26 Haziran 2024 tarihinde serbest bırakılan Assange, Avustralya'ya dönmek üzere yola çıktı.

AVUSTRALYA'YA DÖNÜŞ

Assange'ın uçağı, Avustralya'nın başkenti Canberra'ya iniş yaptı. Uçaktan inerken kendisini karşılamaya gelenleri selamlayan Assange, havalimanında eşi Stella Assange ile buluştu. Karşılamaya gelenler arasında babası ve çocukları da bulunuyordu. Baba John Shipton, oğlunu gördüğünde ona "Neredeydin sen?" diye sormayı planladığını belirtti. Shipton, "İnancım asla ama asla, hiçbir zaman ölmedi. Julian'ın Avustralya'ya, evine gelebilmesi, ailesini düzenli olarak görebilmesi ve hayatın sıradan işlerini yapabiliyor olması bir hazine. Sıradanın güzelliği arasında ölçülen hayat, hayatın özüdür" ifadelerini kullandı.

SERBEST BIRAKILMA SÜRECİ

52 yaşındaki Assange, ABD'li yetkililerle yaptığı anlaşma kapsamında hakkındaki 18 suçlamadan birini kabul ederek serbest bırakıldı. 26 Haziran'da yerel saatle 09.00'da Kuzey Mariana Adaları'ndaki Saipan Adası'nda mahkemeye çıkan Assange'a, Avustralya'nın eski başbakanı ve şu anda ABD Büyükelçisi olan Kevin Rudd eşlik etti. Mahkemede, 'ulusal savunmaya ilişkin gizli belgeleri elde etme ve ifşa etme amaçlı komplo' suçlamasını resmi olarak kabul eden Assange, İngiltere'de hapishanede kaldığı süre göz önünde bulundurularak derhal serbest bırakıldı.

HUKUKİ MÜCADELENİN SONU

Assange'ın avukatlarından Jennifer Robinson, müvekkilinin serbest bırakılmasının basın özgürlüğü ve ulusal güvenlik konularında önemli bir tartışmaya yol açtığını söyledi. Robinson, "Julian Assange, 14 yıllık hukuki mücadelenin ardından nihayet evine özgür bir adam olarak dönebilir" dedi.

MAHKEME VE SERBEST BIRAKILMA DETAYLARI

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, karar duruşmasının görüldüğü Batı Pasifik'teki Kuzey Mariana Adaları, Assange'ın ABD anakarasına seyahat etmeye karşı çıkması ve Avustralya'ya yakınlığı nedeniyle seçildi. Saipan, Kuzey Mariana Adaları'nın en büyük adası ve başkenti olarak biliniyor. 24 Haziran'da İngiltere'deki hapishaneden serbest bırakılarak özel uçakla buraya gelen Assange, mahkeme öncesinde ve 12 yılın ardından resmen serbest bırakılmasının ardından çekilen görüntülerle uluslararası basında yer aldı.

YENİDEN ÖZGÜRLÜK

Julian Assange, 14 yıllık hukuki mücadelenin ardından nihayet özgürlüğüne kavuştu. Mahkeme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlamayan Assange, ülkesi Avustralya'ya doğru yola çıkmadan önce Reuters haber ajansının objektiflerine yansıdı. Assange'ın serbest bırakılmasının ardından, gelecekteki yaşamı ve faaliyetlerine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Yorumlar