Yeni kripto paraya vergi geldi mi yeni kripto para yasası neler getiriyor?

Kripto varlıkların düzenlenmesi amacıyla Türkiye'de yapılan ilk yasal düzenleme, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Google Haberlere Abone ol
Yeni kripto para yasası neler getiriyor?

Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kripto varlıkların tanımlanması ve lisans alınması gibi konuları düzenliyor. Bu yasa ile birlikte kripto varlık ekosisteminde önemli değişiklikler olacak.

VERGİLENDİRME NASIL OLACAK?

En merak edilen konuların başında vergilendirme geliyor. Yasada yatırımcılardan vergi alınması yönünde bir düzenleme bulunmuyor. Türkiye'de hizmet sunacak platformlar, yıllık gelirlerinin yüzde 1'ini Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK), yüzde 1'ini ise TÜBİTAK bütçesine ödeyecekler.

YETKİLİ KURUMLAR BELİRLENDİ

Kripto varlıkların ihraç edilmesinde ve ekosistemin düzenlenmesinde yetkili kurum SPK olacak. Bilgi sistemleri ve teknolojik altyapılar konusunda ise TÜBİTAK kriterleri geçerli olacak.

LİSANS ALINMASI ZORUNLU

Ülkede hizmet sunan platformların lisanslama süreçleri düzenlendi. Platformların kurulması ve faaliyete başlaması için SPK'den izin almaları zorunlu kılındı. Mevcut hizmet sağlayıcıları, yürürlük tarihinden itibaren 1 ay içinde başvurularını yapmak zorunda olacaklar. Lisans almak istemeyen platformlar, müşteri haklarını zarara uğratmadan 3 ay içinde tasfiye kararını beyan etmek zorunda kalacak.

LİSANSIZ İŞLEM YAPANLARA CEZA

İzin almadan faaliyet yürüten kripto varlık hizmet sağlayıcılarına 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

YURT DIŞI MERKEZLİ PLATFORMLAR

Yurt dışı merkezli, Türkiye'de hizmet sunmayan ve lisansı olmayan platformlar için işlem yapılmayacak. Ancak lisans almadan Türkiye'de iş yeri açılması, Türkçe internet sitesi oluşturulması veya tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunulması izinsiz kripto hizmet sağlayıcılığı olarak değerlendirilecek.

KRİPTO VARLIKLARA EL KONULAMAYACAK

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle müşterilerin nakit ve kripto varlıkları haczedilemeyecek. Ayrıca kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mal varlığı, müşterilerin borçları nedeniyle kamu alacakları için dahi haczedilemeyecek.

KRİPTO VARLIKLARIN LİSTELENMESİ

Kripto varlıkların listelenme işlemleri SPK tarafından belirlenecek. Bu süreçte TÜBİTAK ve diğer kurumların görüşleri alınarak teknik kriterler oluşturulacak. Bir kripto varlığın platformlarca listelenmesi, bunların kamuca onaylandığı anlamını taşımayacak.

PLATFORMLARIN DENETİMİ

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali denetimi ve bilgi sistemleri bağımsız denetimi, SPK tarafından belirlenen bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılacak.

YÖNETİCİLERİN CEZAİ SORUMLULUĞU

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları zimmet suçu işlerse, 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

KRİPTO ATM'LERİN KULLANIMI

Müşterilerin kripto varlıklarını nakde veya kripto varlığa çevirebilmelerine imkan veren ATM'ler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içinde faaliyetlerini sonlandıracak. Faaliyetini sonlandırmayan ATM'ler yetkili idareler tarafından kapatılacak.

Yeni yasa, kripto varlık ekosisteminde düzeni sağlamak ve kullanıcı haklarını korumak amacıyla önemli değişiklikler getiriyor. Kripto varlıkların yasal zeminde tanımlanması ve düzenlenmesi ile birlikte sektördeki belirsizlikler büyük ölçüde ortadan kalkacak.

Yorumlar