Yerli elektrikli otomobili korumak için yeni karar

Yerli elektrikli otomobili yabancı markalara karşı korumak için ithalatta uygulanan ek vergiler 3 ülkeye daha uygulanacak

Google Haberlere Abone ol
Yerli elektrikli otomobili korumak için yeni karar

Resmi Gazete'de yayımlanan “Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı” ile Türkiye'nin otomobil ithalatında bazı ülkelere yönelik ek mali yükümlülük uygulaması genişletildi. Meksika ve Güney Afrika Cumhuriyeti menşeli binek otomobiller için daha önce uygulanan %10 oranındaki ek mali yükümlülük, artık Vietnam, Japonya ve Kanada menşeli araçlar için de geçerli olacak.

Düzenleme kapsamında, bu ülkelerden gelen konvansiyonel, hibrit ve elektrikli binek otomobillere, A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde Avrupa Birliği (AB) üzerinden ithal edilmeleri halinde %10 oranında ek mali yükümlülük uygulanacak. Bu karar, özellikle Türkiye’nin ticari ilişkilerinde tercihli anlaşması bulunmayan ülkelerden AB üzerinden gelen araçlara yönelik bir önlem niteliği taşıyor.

TİCARET ANLAŞMALARI VE GÜMRÜK VERGİLERİNDEKİ FARKLILIK

Türkiye ve AB, üçüncü ülkelerle yaptıkları serbest ticaret anlaşmaları kapsamında düşük gümrük tarifelerinden faydalanıyor. Ancak, Türkiye'nin tercihli ticaret anlaşması bulunmayan bazı ülkelerden gelen otomobiller, AB üzerinden Gümrük Birliği çerçevesinde A.TR Dolaşım Belgesi ile ithal edilerek düşük vergi oranlarından yararlanabiliyor. Bu durum, Türkiye açısından bazı ülkelerden ithal edilen otomobillerde haksız bir tarife avantajı sağlanmasına yol açıyor.

Bu kapsamda, Meksika ve Güney Afrika Cumhuriyeti menşeli otomobiller için daha önce uygulanan %10 oranındaki ek mali yükümlülük, Vietnam, Japonya ve Kanada menşeli binek otomobiller için de geçerli olacak şekilde genişletildi. Yeni uygulama, Türkiye'nin üçüncü ülkelerle olan ticari dengesini koruma amacı taşıyor.

AMAÇ: HAKSIZ TARİFE FARKLILIĞINI GİDERMEK

Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülecek olan bu yeni kararın temel amacı, Türkiye aleyhine ortaya çıkan tarife farklılıklarının ortadan kaldırılması olarak açıklandı. Yetkililer, AB üzerinden ithalat yoluyla elde edilen düşük gümrük avantajlarının önlenmesi için bu ek mali yükümlülüğün gerekli olduğunu belirtti. Türkiye'nin ticari avantajlarının korunmasına yönelik olarak bu tür önlemler, özellikle haksız rekabeti engellemeyi hedefliyor.

Ticaret Bakanlığı, ek mali yükümlülüğün genişletilmesiyle birlikte Türkiye’nin kendi ticari ve ekonomik çıkarlarını korumaya yönelik adımlarını artırıyor. Bu kapsamda, Türkiye’nin ticaret anlaşması bulunmayan ülkelerden ithal edilen otomobiller için ek mali yükümlülük uygulaması, belirli bir tarife avantajını ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

YÜRÜRLÜK TARİHİ VE UYGULAMA DETAYLARI

Yeni düzenlemeye göre, ek mali yükümlülük uygulamasının genişletilmesi 30 gün sonra yürürlüğe girecek. Bu süre zarfında, ilgili ülke menşeli otomobillerin ithalatında ek mali yükümlülük düzenlemelerine hazırlık yapılması bekleniyor. Kararın uygulanması ve denetim faaliyetleri ise Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile AB üzerinden Türkiye'ye ithal edilen binek otomobillerdeki haksız rekabetin önlenmesi ve Türkiye’nin ekonomik çıkarlarının korunması hedefleniyor.

Yorumlar