YKS Soruları Sızdırıldı İddiası: ÖSYM'den Açıklama

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, YKS sorularının sızdırıldığı iddiasına ilişkin açıklama yaparak, hukuki süreç başlatıldığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
YKS Soruları Sızdırıldı İddiası: ÖSYM'den Açıklama

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2 milyon 19 bin 709 adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (2024-YKS) üç oturumunu 81 il ve Lefkoşa'da başarıyla gerçekleştirdi. Ancak, sınavın hemen ardından sosyal medyada yayılan görüntüler nedeniyle "YKS soruları sızdırıldı" iddiası ortaya atıldı.

ÖSYM'DEN İLK AÇIKLAMA

İddiaların ardından ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Ersoy, YKS oturumlarının başarıyla tamamlandığını ve sınav sürecinde yapılan dezenformasyon amaçlı sosyal medya paylaşımları ile bazı basın yayın organlarında çıkan haberler hakkında hukuki sürecin başlatıldığını belirtti. Ersoy'un açıklamaları şu şekilde:

"YKS başarıyla tamamlanmıştır. Sınav sürecinde yapılan dezenformasyon amaçlı sosyal medya paylaşımları ve bazı basın yayın organlarını da çıkan haberler ile ilgili hukuki süreç başlatılmıştır."

YÜKSEK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na ait soru kitapçıkları ve sınav evrakını taşıyan 536 nakil aracının, yüksek güvenlik zinciri altında ülke genelindeki 245 sınav merkezine sevkiyatı gerçekleştirildi. Bu süreçte alınan güvenlik önlemleri, sınavın güvenilirliğini sağlamak amacıyla büyük bir titizlikle yürütüldü.

DEZENFORMASYONLA MÜCADELE

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medyada paylaşılan görsellerle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, "YKS soruları sınavdan önce sosyal medya platformlarında paylaşılmış" iddiasının doğru olmadığı belirtildi. Yapılan araştırmalar sonucunda, paylaşılan ekran görüntüsü ve fotoğrafların 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS 2024) ile herhangi bir ilgisinin bulunmadığı tespit edildi.

Açıklamada ayrıca, birçok görselin Ortaöğretim Genel Müdürlüğü (OGM) Materyal web sitesindeki deneme sınavları veya bazı özel eğitim kuruluşları tarafından hazırlanan deneme sınavı kitapçıklarından alındığı belirtildi. Geçtiğimiz yıllarda benzer iddialarla dolaşıma giren bazı görsellerin, "sorular çalındı veya satıldı" gibi iddialarla yeniden paylaşıldığı ifade edildi.

KAPALI MATBAA DÖNEMİ

Soru kitapçıklarının basımı, paketlenmesi, kontrolü ve sevki için görev yapan 100'ü aşkın ÖSYM personeli, yaklaşık 40 gündür dünyadan izole kapalı matbaa döneminde bulundu. Sınavın tüm hazırlık süreçlerinin yürütüldüğü bu kapalı merkezde, sınav güvenliği faraday kafesi ve sinyal karıştırıcı jammer gibi özel sistemlerin yanı sıra 7 gün 24 saat emniyet güçlerinin nöbetiyle sağlandı.

PERSONELİN FEDAKARLIĞI

Kapalı matbaa döneminde görev yapan personel, YKS'nin son oturumu olan Yabancı Dil Testi'nin (YDT) tamamlanmasıyla merkezden çıkarak aileleriyle buluşacak. Personelin, sınav güvenliği ve gizliliğini sağlamak adına gösterdiği bu özveri, sınavın güvenli bir şekilde tamamlanmasına büyük katkı sağladı.

Yorumlar